Esiletõstetud postitus

KÜ VASARA 25 ESIMEES RÜNDAB ELANIKKU

VAATA VIDEOT!!! . 

reede, 22. aprill 2016

DOKUMENTIDE ESITAMISE KOHUSTUS
http://www.vastused.ee/loe/oigus/korteriomandioigus/9483/kas-korteriuhistu-juhatuse-esimees.html
Küsimus: Kas korteriühistu juhatuse esimees peab ühistu pangadokumente näitama? 12.02.2014
Tere!
KÜ on moodustatud nii, et revidenti ega revisjonikomisjoni ei valitud. Põhikirjas on olemas, et revidenti võib valida. Kas see pole lausa kohustuslik? Hilisemal katsel üldkoosolekul revident valida, juhatuse esimees kasutas kõiksugu ebaausaid võtteid, et revidendi valimine ei õnnestuks.
Nüüd, kus soovin ühistu liikmena näha panga dokumente ja ka lepinguid, viidatakse isikuandmete kaitsele, ometi oleks revidendil õigus kõikidele dokumentidele ligipääs kohustuslik (siis ei kehti isikuandmed?) See on vaid vabandus mitte kõiki dokumente näidata, samas ei anna osaline pangadokumentide nägemine terviklikku pilti. Samas on juhatuse esimees enne KÜ moodustamist raha kõrvaldanud ühiselt kontolt. Kas mul on õigus keelduda näiteks remondirahade maksmisest, sest seda minu arvates ei kasutata sihipäraselt?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.kvatro.ee

Andry Krass

Tere, korteriühistuseaduse § 15 lg 1 kohaselt peab juhatus koostama ja esitama korteriühistu üldkoosolekule kinnistamiseks korteriühistu majandustegevuse aastakava, mis sisaldab:
1) korteriomandite majandamise eeldatavaid tulusid ja kulusid;
2) korteriühistu liikmete kohustusi sihtkulutuste ja koormatiste kandmisel;
3) andmeid korteriühistus tarbitud kütuse, soojuse, vee ja elektri koguse ning maksumuse kohta.
Sama paragrahv lõige kaks kohaselt tuleb eelnimetatud dokumendid koos eelmise aasta aruande ja bilansiga esitada korteriühistu liikmele vähemalt kaks nädalat enne korteriühistu üldkoosoleku toimumist.
Seega, kuigi seadus pangaväljavõtete esitamise kohustust juhatusele sõna-sõnalt ei pane, näeb see siiski ette ulatusliku aruandekohustuse. Arvestades, et juhatuse koostatud aruanded kinnitavad korteriühistu liikmed, siis peab juhatus võimaldama korteriomanikele ka esitatud aruannete kontrolli. Leian, et olukorras, kus korteriomanikud ei ole enda hulgast revidenti valinud, on juhatus kohustatud esitama aruande algdokumendid igale korteriühistu liikmele, kes vastava nõude esitab. Seega revidendi puudumine muudab keerulisemaks mitte korteriühistu liikmete vaid juhatuse olukorra.

Mis puutub remondirahade tasumisest keeldumisse, siis korteriühistu arvete tasumisest on korteri omanikul õigus keelduda juhul, kui korteriühistu ei ole eelnimetatud majanduskava kinnitanud või kui korteriühistu juhatus ei tõenda korteriomanikule, et korteriühistu on kulud, mida ta korteriomanikult nõuab, kandnud, õigesti jaganud, ning need on vajalikud korteriomandi valitsemiseks või sihipäraseks kasutamiseks.

Tervitades,
Andry Krass

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar